Diller:
Linkler - SambaPOS V4
Linkler - SambaPOS V3
Linkler - SambaPOS V2
Linkler - Sosyal Medya
—-
Diller:
Linkler - SambaPOS V4
Linkler - SambaPOS V3
Linkler - SambaPOS V2
Linkler - Sosyal Medya
—-
SambaPOS V2 versiyonu kullanıcılarımız, Her gün başı yapıldığında onlara Navigasyon içerisinde yer alan Kasa butonu içerisinde alanda Günlük Kasa işlemleri yaptırdığımızı hatırlarlar. Bu işlem SambaPOS V3 de Hesap Sistemi altyapısı sayesinde öncelikle sizin bu Kasa işlemlerini nasıl kullanacağınıza göre önce bunu tasarlayıp yapılandırmanızdan sonra kullanılabilir bir özellik durumuna getirdik. Bu sayede ihtiyacınız olmayan özellikler artık karşınıza hiç çıkmayacak, yoğun olarak kullandığınız özellikleri kısayollar sayesinde daha verimli kullanabileceksiniz.
Bu farklılığın asıl sebebi, V3 içerisinde kendi Hesap Sistemi, Özel Ödeme türleri desteği, birden fazla kasa tutabilme desteği, ve döviz ile çalışabilme ve döviz kasası da tutabilmesii gibi yeni özelliklerinden kaynaklanıyor.
Örneğin SambaPOS V2 içerisinde Gün Sonu yaptığımızda kasada bulunan Nakit otomatik olarak sıfırlanır ve yeni gün başına 0 ile başlardık, artık SambaPOS V3 bu işlem gerçek hayatta olduğu gibi çalışıyor, Yani artık akşam olup da Gün Sonu yapmadan evvel kasanızda duran Nakiti alıp başka bir yere Örn. Ana Kasaya veya Patrona teslim etme işlemi yapmadıysanız o bakiye orada duracak, aynı gerçek hayatta yaptığımız gibi. Yani akşam işletmemizi kapatırken kasada para bırakmışsak sabah geldiğimizde orada olmaya devam edecek ama akşam kasada biriken parayı alıp da Patrona teslim ettiysek o halde işlem olarak da o paranın patronun hesabına aktarılması gerekecek.
Tanımlamak istediğimiz SambaPOS'a aktarmadan evvel nası bir yapıda çalışmak istediğimizi planlamamız gerekiyor.
Bu örnekle ilgili şöyle bir plan yaptım,
Öncelikle bir İşyeri Hesaplarım olacak, Bu Hesap Akşamları kasada biriken Nakit parayı teslim edeceğimiz bir Merkez Kasa barındıracak içinde, ayrıca sabahları günbaşı yaparken de bu Merkez Kasadan işletme kasamıza bozuk para girişi yapıyorsak bunun yer alacağı bir alt hesabı daha olacak.
2. olarak bir Gelir Hesabım olacak; Bu hesaplarımın içinde Genel Gelirler adında br alt hesap tanımlaycağım ve bu hesapta satış hareketi dışında gelen gelirlerin yazıldığı hesap olacak.
3. ve son olarak da bir Gider Hesapları tanımlayacağım, ben bu örnekte Genel Giderler, Manav Giderleri, Ürün Alış Giderleri, Gazete Dergi Giderleri, Personel Yevmiyeleri gibi alt hesaplar oluşturacak ve bu şekilde her gün düzenli yaptığım ödemeleri hem kategorize etmiş olacak hemde topluca görebileceğim.
Şimdi bu işlemlerin nasıl yaılabileceklerini anlatmaya başlayalım.
Öncelikle ihtiyacım olan hesapları tanımlayabilmek için SambaPOS > Yönetim > Hesaplar > Hesaplar sekmesine geliyorum ve Toplu Hesap Oluştur linkine tıklayarak yukarıda anlattığım hesaplarımı topluca bir hamlede tanımlıyorum
Ben bu hesapları Topluca tanımladıktan sonra Hesaplar ekranım aşağıdaki gibi görünecektir.
Hesaplarımızı tanımladıktan sonra bu tanımladığımız hesapların nasıl çalışacaklarını yani Nasıl hareket edeceklerini tanımlamamız gerekiyor, Yani Manav Hesabından bir Gider işlemi yapıldığında, bu giden paranın hangi Hesaptan çıkacağını ve hangi hesaba yazılacakalarını tanımlamamız gerekiyor.
Yönetim > Hesaplar > Hesap Hareket Tipi alanına geldikten sonra Hesap Hareket Tipi Ekle linkine tıklıyoruz ve açılan yeni sayfada Bu hareket tipimiz uygun bir isim yazıyoruz.
Source Account Type (Kaynak Hesap Tipi) alanında Bu Gelir hareketimizin kaynağının neresi olduğunu seçiyoruz. Gelir Hesaplarının kaynağı Gelir Hareketidir
Target Account Type (Hedef Hesap Tipi) alanında bir üst satırda anlatılan Gelir Hesap Hareketinden gelen paranın nereye yazılacağını seçiyoruz. Ödeme Hesapları bizim SambaPOS kurulumu ile gelen ve ödemelerimizin default olarak kaydedildiği hesaptır, Gelir hesabından gelen para Ödeme Hesaplarımıza yazılacak.
Default Source Account (Öntanımlı Kaynak Hesap) : Bu alan yukarıda tanımladığımız Kaynak Hesap Tipi içerisinde yer alan alt hesaplardan hangisine yazılacağının seçildiği alandır. Biz Gelir hesapları için sadece Genel Gelir açmıştık, onun için burada Genel Geliri seçiyoruz.
Default Target Account (Öntanımlı Hedef Hesap) : Bu alan yukarıda tanımladığımız Hedef Hesap Tipi içerisi de yer alan alt hesaplardan hangisine yazılacağının seçildiği alandır. Gelirlerimizin bize Ödeme Hesaplarımızın içinde bulunan Nakit hesabımıza yazılması istediğimiz için burada Nakit hesabımı seçiyoruz.
Gelirlerimizin Hesaplarının nasıl çalışacağını tanımladıktan sonra şimdi sıra Gider Hesaplarımızın nasıl hareketler yapabileceğini tanımlamamıza geldi.
Yönetim > Hesaplar > Hesap Hareket Tipi alanına geldikten sonra Hesap Hareket Tipi Ekle linkine tıklıyoruz ve açılan yeni sayfada, bu hareket tipimiz uygun bir isim yazıyoruz.
Source Account Type (Kaynak Hesap Tipi) alanında Gider hareketimizin kaynağının neresi olduğunu seçiyoruz. Giderlerimizi paralarımızın olduğu Ödeme Hesabımızdan yapacağımız için buraya Ödeme Hesaplarını seçiyoruz.
Target Account Type (Hedef Hesap Tipi) alanında Ödeme Hesaplarımızdan çıkacak paranın hesabının nereye kaydedilmesini istiyorsak orayı seçiyoruz, yani Ödeme Hesaplarımızdaki miktardan çıkacak para bizim Gider Hesaplarımıza yazması gerektiği için bu alan kendi tanımladığımız Gider Hareketini seçiyoruz.
Default Source Account (Öntanımlı Kaynak Hesap) : Bu alan yukarıda tanımladığımız Kaynak Hesap Tipi (Ödeme Hesapları) içerisi de yer alan alt hesaplarıdan hangisinden çıkış yapılacaksa seçtiğimiz hesaptır. Giderlerimizi Nakit hesabımızdan ödemek istediğimiz için burayı Nakit olacak şekilde seçiyoruz.
Default Target Account (Öntanımlı Hedef Hesap) : Nakit olarak yaptığımız harcamanın hangi hesaba yazılmasını istiyorsak seçeceğimiz alandır, Ancak çok sayıda çeşitli Gider Hesabı tanımladığımız için bu alanı boş bırakıyoruz, bu şekilde bize bunun sorulmasını sağlamış oluyoruz.
Bu haraket bizim akşam günsonu yapmadan evvel bir kere kullanacağımız bir hesaptır, Akşama kadar yaptığımız satışlar sonrasında kalan paramızın işyerimizin Merkez kasasına transfer edilmesini sağlayacaktır.
Hesap Hareketi Tipi Ekle linkine tıkladıktan sonra hareketimize uygun bir isim veriyoruz.
Source Account Type (Kaynak Hesap Tipi) : Ödeme Hareketlerimizde biriken parayı Merkez Hesaplarımıza atacağımız için Kaynak Hesabımızı Ödeme Hareketi olarak seçiyoruz.
Target Account Type (Hedef Hesap Tipi) : Akşama kadar biriken paramızın, Merkez kasamıza göndermek istediğimiz için Hedef Hesap Tipimizi; İşyeri Hesapları olarak seçiyoruz.
Default Source Account (Öntanımlı Kaynak Hesap) : Ödeme Hareketlerimizin içerisinde bulunan Nakit parayı Merkez Kasamıza aktarmak istediğimiz için, burada Nakit Hesabını seçiyoruz.
Default Target Account (Öntanımlı Hedef Hesap) : İşyeri hesapları içerisinde tanımladığımız tek hesap olan Merkez Kasa hesabımız var. Ödeme Hesaplarından çıkan Nakitin aktarılmasını istediğimiz hesap da bizim Merkez Kasa hesabımız olduğu için Merkez Kasa yı seçip Kaydet butonuna basarak bu hareketimizide kaydetmiş oluyoruz.
Sabahları günbaşı yaptıktan sonra, Merkez kasamıza gönderdiğimiz bir gün öncenin hasılatından bugüne bozuk para transferi yapmak üzere yapmamızı salayacak olan harekettir.
Hesap Hareketi Tipi Ekle linkine tıkladıktan sonra hareketimize uygun bir isim veriyoruz.
Source Account Type (Kaynak Hesap Tipi) : İşyeri Hesabını seçiyoruz, Çünkü akşamları paramızı oraya transfer etmiştik.
Target Account Type (Hedef Hesap Tipi) : Satışlarımızdan gelen paranın kaydedildiği Ödeme Hesaplarını seçiyoruz.
Default Source Account (Öntanımlı Kaynak Hesap) : İşyeri Hesaplarımızın içerisinde tanımladığımız tek hesap olan Merkez Kasa hesabını seçiyoruz.
Default Target Account (Öntanımlı Hedef Hesap) : İşyeri hesaplarından aldğımız bozuk paranın bizim Ödeme Hesaplarımız içerisinde bulunan Nakit hesabına yazılmasını istediğimiz için Nakit hesabımızı seçiyoruz.
Hesap hareketlerimizin tümünü tanımladıktan sonraki adım tanımladığımız bu Hareketlerin hangi belgeleri kullanrak transfer olabileceklerinin ve transfer sırasında çalışacak durumların tanımlanması gerekiyor.
Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri menüsüne ulaştıktan sonra Döküman Tipi Ekle linkine tıklıyoruz. Döküman Tipleri 3 tab'a ayrılmış olarak tanımlanası gerekmektedir.
Oluşturacağımız belgeye uygun bir isim veriyoruz.
Düğme Başlığı : Hesaplar alanında gelir eklemek istediğimiz belirtmek için tıklayacağımız butonun adı : Örn. Gelir
Düğme Rengi: Gelir adını verdiğimiz butonun renginin ayarlandığı alandır.
Hesap Şablonu : Bu döküman belgesinin çalışacağı Hesap tipinin seçildiği alandır. Gelir dökümanı oluşturduğumuz için burada Gelir Hesaplarını seçiyoruz.
Varsayılan Miktar: Her gelir işlemi yapıldığında miktar kısmına yazılmasını istediğimiz sabit bir değer olduğunda bu değerin yazıldığı alandır. Gelirler farklı miktarlarda olabileceğinden bu alanı boş bırakıyoruz.
Hesap Hareketi Ekle : Bu link ile bu belgenin hangi hareketleri sonucunda çalışacağını seçiyoruz. Gelir Hareketi tanımladığımızdan buraya yukarıda oluşturduğumuz Gelir Hareketini seçiyoruz.
Bu alan Gelir belgesi olutururken aktif olan tüm hesaplar bir liste şekinde karşımıza getirerek hangi alt hesapta işlem yapmak istiyorsak o hesabıu çalıştırabileceğiz alanların varlığını tanımlar.
Bu alanda Batch Create Document kutucuğunu işaretlersek, Gelir butonuna bastığımızda bir tablo sayfası açılır ve bu şekilde Gelirlerimizi işleyebiliriz.
Bu tab oluşturduğumuz bu belgenin hangi terminallerde hangi Role sahip kullanıcılar tarafından hangi Departmanlarda kullanılabileceğinini tanımlandığı alandır.
Herhangi bir kısıtlama yapmayacaksak dahi en az 1 tane satır olmaz zorundadır. Bunun için Ekle linkine tıkladıkta sonra aşağıya açılan * alanları görüp kaydet dememiz yeterlidir.
Bu tanımlamaları yaptıktan sonra artık Gelir Harekeri yazabilmek için gerekli tanımaları yapmış oluyoruz.
Gelir belgesini tanımladıkan sonra bu sefer Gider işlemleri yapabilemek için yani Giderlerimizi girebilmek için bir de Gider belgesi oluşturuyoruz. Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri menüsüne ulaştıktan sonra Döküman Tipi Ekle linkine tıklayarak yeni belgemize uygun bir isim veriyoruz.
Düğme Başlığı: Hesaplar alanında gider eklemek istediğimiz belirtmek için tıklayacağımız butonun adı : Örn. Gider
Düğme Rengi: Giderlerimizin yazmak için basacağımız butonun rengini tanımlayabiliyoruz.
Hesap Şablonu: Bu döküman belgesinin çalışacağı Hesap tipinin seçildiği alandır. Gider dökümanı oluşturduğumuz için burada Gider Hesaplarını seçiyoruz.
Varsayılan Miktar: Her gelir işlemi yapıldığında miktar kısmına yazılmasını istediğimiz sabit bir değer olduğunda bu değerin yazıldığı alandır. Giderlerimiz farklı miktarlarda olabileceğinden bu alanı boş bırakıyoruz.
Hesap Hareketi Ekle: Bu link ile bu belgenin hangi hareketleri sonucunda çalışacağını seçiyoruz. Gider Hareketi tanımladığımızdan buraya yukarıda oluşturduğumuz Gider Hareketini seçiyoruz.
Bu alan Gider belgesi oluştururken aktif olan tüm hesaplar bir liste şekinde karşımıza getirerek hangi alt hesapta işlem yapmak istiyorsak o hesabı çalıştırabileceğiz alanların varlığını tanımlar.
Bu alanda Batch Create Document kutucuğunu işaretlersek, Gider butonuna bastığımızda bir tablo sayfası açılır ve burada tüm Gider Hesaplarımız bir tablo içinde gözükür ve bizde bu hesaplarında istediğimize açıklamasını ve değerini yazarak hesapları oluşturabiliriz.
Bu tab oluşturduğumuz bu belgenin hangi terminallerde hangi Role sahip kullanıcılar tarafından hangi Departmanlarda kullanılabileceğinini tanımlandığı alandır.
Herhangi bir kısıtlama yapmayacaksak dahi en az 1 tane satır olmaz zorundadır. Bunun için Ekle linkine tıkladıkta sonra aşağıya açılan * alanları görüp kaydet dememiz yeterlidir.
Bu tanımlamaları yaptıktan sonra artık Gider Harekeri yazabilmek için gerekli tanımaları da yapmış oluyoruz.
Kasa Aç Belgesi sabahları Günbaşı yapıldıktan sonra kasamıza Merkez kasamızdan bozuk para eklemek için çalıştıracağımız hesap belgesidir.
Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri menüsüne ulaştıktan sonra Döküman Tipi Ekle linkine tıklayarak yeni belgemize uygun bir isim veriyoruz.
Düğme Başlığı: Kasamıza Merkez Kasadan para eklemek istediğimizden tıklayacağımız butona verilecek isimdir: Örn. Aç
Düğme Rengi: Kasa Aç işlemimize verilecek butonun rengini buradan tanımlayabiliyoruz.
Hesap Şablonu: Bu döküman belgesinin çalışacağı Hesap tipinin seçildiği alandır. Kasamıza para alacağımız için Ödeme Hesaplarını seçiyoruz.
Varsayılan Miktar: Her kasa aç işlemi yapıldığında aynı rakamı alıyorsa buraya sabit olarak ekleyerek karşımıza otomatik gelmesini sağlayabiliriz. Her sabah farklı rakamlar alıyorsak bu alanı boş bırakarak geçiyoruz.
Hesap Hareketi Ekle: Bu link ile bu belgenin hangi hareketleri sonucunda çalışacağını seçiyoruz. Günbaşı bozuk para transferi yapacağımız için buraya yukarıda tanımladığımız bu hareketi seçiyoruz.
Bu alan Kasa Aç işlemi yaparken zaten tek bir hesaptan çalışacağımız için işaretlemeden boş bırakıyoruz.
Bu tab oluşturduğumuz bu belgenin hangi terminallerde hangi Role sahip kullanıcılar tarafından hangi Departmanlarda kullanılabileceğinini tanımlandığı alandır.
Herhangi bir kısıtlama yapmayacaksak dahi en az 1 tane satır olmaz zorundadır. Bunun için Ekle linkine tıkladıkta sonra aşağıya açılan * alanları görüp kaydet dememiz yeterlidir.
Bu tanımlamaları yaptıktan sonra artık Kasa Aç Harekeri yazabilmek için gerekli tanımaları da yapmış oluyoruz.
Kasa Kapat Belgesi akşamları Günsonu yapmadan hemen önce kasamızda olan Nakit paranın Merkez kasasına transferini yapan belgesidir.
Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri menüsüne ulaştıktan sonra Döküman Tipi Ekle linkine tıklayarak yeni belgemize uygun bir isim veriyoruz.
Düğme Başlığı: Kasamızdan Merkez Kasaya para eklemek istediğimizden tıklayacağımız butona verilecek isimdir: Örn. Kapat
Düğme Rengi: Kasa Kapat işlemimize verilecek butonun rengini buradan tanımlayabiliyoruz.
Hesap Şablonu: Bu döküman belgesinin çalışacağı Hesap tipinin seçildiği alandır. Kasamızdan para aktaracağımız için yine Ödeme Hesaplarını seçiyoruz.
Varsayılan Miktar: Her kasa kapat işlemi yapıldığında kasada bulunan tüm paranın yazılmasını istediğimizde açılır listeden [Bakiye] alanını seçeriz, Eğer kasiyer saydığı kadar parayı aktarabilsin istersek bu alan boş bırakılır.
Hesap Hareketi Ekle: Bu link ile bu belgenin hangi hareketleri sonucunda çalışacağını seçiyoruz. Günsonunda kasamızdan para transferi yapacağımız için KasaTransfer hareketi seçiyoruz.
Bu alan Kasa Kapat işlemi yaparken zaten tek bir hesaptan çalışacağımız için işaretlemeden boş bırakıyoruz.
Bu tab oluşturduğumuz bu belgenin hangi terminallerde hangi Role sahip kullanıcılar tarafından hangi Departmanlarda kullanılabileceğinini tanımlandığı alandır.
Herhangi bir kısıtlama yapmayacaksak dahi en az 1 tane satır olmaz zorundadır. Bunun için Ekle linkine tıkladıkta sonra aşağıya açılan * alanları görüp kaydet dememiz yeterlidir.
Bu tanımlamaları yaptıktan sonra artık Kasa Kapat Harekeri yazabilmek için gerekli tanımaları da yapmış oluyoruz.
Tüm belgelerimizide tanımladıktan sonra son bir işlem daha yaparak kasa tanımlama operasyonumuzu bitirebilir. Bu işlem Navigasyon ekranı içerisinde yer alan Hesaplar butonuna basıldığınd karşımıza gelecek olan ve hesap durumlarını gösteren Hesap Ekranlarıdır.
SambaPOS Kurulumda mevcut işlemlerin hesap hareketlerinin gösterildiği bir Hesao ekranı otomatik olarak gelir. Bu hesap ekranının adı Genel dir. Biz şimdi yaptığımız kasa hareketlerini işleyebilmek için bir Gelir Gider Hesap ekranı daha tanımlayalım.
Yönetim > Hesaplar > Hesap Ekranları menüsünde Hesap Ekranı Ekle linkine tıkladıktan sonra bu ekrana uygun “Gelir Gider” adını yazıyoruz.
Filtre tipi : Bu hesaplarda gözükecek olan rakamların ne zamandan başyarak gösterileceğinini ayarlandığı alandır.
Seçenekleri:
Hesap Şanlonu: Seçiniz linkine tıklanarak bu Ekranda görmek istediğimiz hareketleri özelleştirebildiğimiz alandır. Biz bu ekrana Gelir Gider adını verdiğimizden burada sadece Gelir ve Giderlerin gözükmesi mantıklı olacağından buraya Gelir ve Gider hareketlerimizi seçerek kaydet butonuna basıyoruz.
Tasarladığımız kasa uygulamasını böylece tamamlamış oluyoruz. Şimdi gelelim kullanımına…
Kasamızı tasarladıktan sonra içerisinde işlemler yapabilmek için Navigasyon ekranı içinde bulunan Hesaplar butonuna giriyoruz.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde, Genel sekmesinde Günbaşı yapıldığından buyana yapılan toplam satışların 280 TL Bunun 166,67 lirasının Nakit hesabında 113,33 lirasının ise Kredi Kartı hesabında yer aldığı görebiliz.
Burada bulunan Nakit satırına tıklarak Hesap Detayları butonuna tıklarsak eğer hem bu Nakit hesabının detaylarını hemde Aç, Kapat olarak tanımladığımız Günbaşı ve Günsonunda yapılabilecek hesap hareketleri için atadığımız butonları görebiliriz.
Bu butonların burada yer almalarının sebebi, bunları Nakit hesabı içerisinde çalıştırmak için yapılandırdığımızdandır.
Buradan Kapat butonuna tıklayarak Hesaplar ana sayfasına dönelim ve yukarıda sekmede yer alan Gelir Gider butonuna tıkladığımızda Gelir ve Gider hareketlerimizin detay gelecektir.
Gelir hareketi yapmak içn Gelir butonuna, Gider hareketi yapmak içine Gider butonuna basmamız ve açılacak olan sayfada ilgili Gİder tipine açıklaması ve mikyarını yazarak sağ üst köşede bulunan Oluştur butonuna basarak işlemlerimizi yapmış oluruz.
Hesap ekranlarının sağında bulunan Yaz butonu o an ekranda olan Hesabın hareketlerini yazıcıdan çıkarmamızı sağlayacaktır.
Uygulamayı eksiksiz yapabilmeni ve deneyebilmeniz için örnekte anlatılan uygulamanın yer aldığı veritabanı dosyasını SQL CE formatında buradan indirerek deneyebilirsiniz.
Notlar:
Yukarıda anlatılan uygulamalar için SambaPOS V3.007 veya üzeri bir versiyon kullanmalısınız.
Bu uygulamanın yapıldığı örnek SDF veritabanı dosyasını Buradan İndirebilirsiniz.